Bursa Düğünlerinde zurna ile birlikte davul çalarak düğüne gelen konukları ve düğün sahiplerini eğlendirecek müzikler yapan yöresel müzisyenlere düğün davulcusu denir. Anadolu’daki düğünlerimizde yüzyıllardan beri davul zurna çalınarak eğlenilmektedir. Davul ve zurna geniş ve kalabalık kitlelere yetecek oranda bir müziği herhangi bir ses sistemine gerek duymadan verebilmektedir. Bu nedenle geçmişten bu yana düğünlerimizin vazgeçilmez çalgısı davul zurna ikilisidir.

Düğünlerde davul çalan kişi davulcu, zurna çalan kişi zurnacı, davulcu ve zurnacı ikilisi de davulcu zurnacı ya da davul zurna ekibi olarak adlandırılmaktadır. Eskiden düğünler 3 gün 3 gece boyunca sürerdi. Düğünde davulcu 3 gün boyunca sürekli davul çalarak insanları eğlendirirdi. Günümüz düğünleri sadece 4 saat sürmektedir. Örneğin akşam saat 19 da başlayan bir düğün merasimi saat 23 de bitmektedir. Düğün programlarımın süresi ve formatı da değiştiğinden düğünde davul zurna çalınan süreler de değişmektedir.

Bursa Düğün salonlarının programlarına göre düğünlerde ara ara orkestra ile koordineli olarak davulcu sahneye çıkmaktadır. Örneğin standart bir düğün salonu programında düğün girişi, gelin ve damadın ilk dansı, konukların dansı, orkestra, sanatçı şeklinde 4 saatlik bir düğün programının 2 saati tamamlanmaktadır. Bu süreden sonra düğünde davulcu sahne alabilecektir. Genellikle davulcu düğünde takı merasiminden sonra pasta kesilmeden önce ya da pasta kesildikten hemen sonra düğün programının son bir saatinde sahne alarak davul zurna çalınmaktadır.

Düğünlerde orkestra ile çalınan halay müzikleri ve oyun havaları davulcu ve zurnacı ile canlı olarak çalınan davul zurna müziklerinin yerini tutmamaktadır. Bu nedenle düğün salonlarında her ne kadar orkestra olsa da yine de düğün sahipleri düğünde çaldırmak için davulcu zurnacı kiralamaktadır.

TIKLA ARA
× Whatsapp